Recomandări grafice cu Florin Bican

01 iunie 2018

Săptămâna asta l-am luat la întrebări despre BD pe scriitorul și traducătorul Florin Bican. Descoperă mai jos ce am aflat de la autorul cărților Tropice tâmpe, Singur printre mârlani, Și v-am spus povestea așa, Reciclopedia de povești cu rimă și fără tâlc. Tot Florin a tradus și minunăția Aventuri în Momilandia de Tove Jansson. 

 

Care a fost BD-ul copilăriei tale?

În copilăria mea nu prea aveam acces la BD-uri, dar ideea mă încânta. Așa că mă mulțumeam cu Dan Buzdugan și Dim Dunăreanu din revista „Cutezătorii”. Mai prindeam și câte-un număr din Pif, dar neștiind limba franceză, nu puteam urmări decât imaginile și onomatopeele. De-acolo îmi plăceau Teddy Ted, cowboy-ul, fantoma Arthur și Rahan. Primul BD pe care l-am putut savura integral – text și imagine – a fost un număr rătăcit din Casper – the friendly ghost. Eram deja la gimnaziu și știam suficientă engleză să-l pot urmări. L-am învățat pe dinafară…

 

   

 

Recomandă două romane grafice sau benzi desenate și spune-mi de ce-ți plac.

Primul roman grafic la care am avut acces a fost Maus, de Art Spiegelman, care pur și simplu m-a spart. Cred că ce m-a fascinat acolo a fost să văd cum o realitate aparent fără echivoc poate fi prelucrată artistic pentru a transmite un mesaj neașteptat și a ilustra triumful omului împotriva ororii. În plus, acest roman grafic mi-a confirmat bănuiala că umorul este imbatabil.

Apoi nu pot să nu-mi declar entuziasmul față de Bill Watterson și ai săi Calvin and Hobbes, unde absurdul este ridicat la rang de filosofie iar realitatea este descuamată spumos până la esențe imprevizibile.

 

 

Recomandă o carte apărută la imprintul Grafic și spune de ce ți-a plăcut.

Maus – pentru motivele menționate mai sus. Dar și Sosirea lui Shaun Tan, pentru senzația că-ți deschide ochi suplimentari.

 

Ce super-erou sau super anti-erou ești?

Indiscutabil, Hobbes. Nu știu însă dacă se califică la una din aceste categorii…

 

Vă recomandăm şi