Recomandări grafice cu Dan Ungureanu

18 mai 2018
Recomandări grafice cu Dan Ungureanu

Recomandările grafice pentru weekend sunt oferite de ilustratorul Dan Ungureanu, cel care a reimaginat aventurile lui Apolodor din cărțile lui Gellu Naum și a semnat ilustrațiile antologiei Cel mai mult și mai mult, din seria Cărțile mele a Editurii Arthur. Dan va lansa la Bookfest două cărți noi: Fram, ursul polar de Cezar Petrescu (Editura Arthur), așadar a reinterpretat vizual un alt titlu clasic, și volumul de autor, tradus din limba engleză de Radu Paraschivescu, Nara și insula (Editura Vlad și cartea cu Genius), Nara and the Island în original.

 

  

 

Anul trecut Dan a publicat romanul grafic Spune-mi Eli, proiect desfășurat în colaborare cu Asociația Ceva de Spus și finanțat de AFCN, un experiment biografic original, implicat social, și un demers inedit în zona de bandă desenată din România.

 

 

Află mai jos ce romane grafice citește Dan Ungureanu și care sunt benzile desenate pe care le-a îndrăgit în copilărie.

 

1. Care a fost BD-ul copilăriei tale?

Revista Pif este cea mai puternică amintire din copilărie, de care mă bucuram fără să citesc textele din bule. Dar îmi aduc aminte că mă fascinau Proteus și Condorul din Universul copiilor.

 

 

2. Recomandă două romane grafice sau benzi desenate și spune de ce-ți plac.

Nu sunt un mare fan al stilului fantasy, dar îmi place Trilogia Geis de Alexis Deacon. Are o puzderie de personaje foarte bine concepute și fiecare cu un rol important, iar ritmul poveștii este foarte alert și antrenant. Aștept cu nerăbdare ultima parte din trilogie.

 

 

A doua carte este mai realistă, o nuvelă grafică cât un bolțar (544 de pagini). Thornhill – de Pam Smy – spune povestea a două fete despărțite de un gard și de 30 și ceva de ani. Îmi place felul în care cadrul ajunge să învăluie paginile, cum devine o experiență vizuală autonomă, cadru în care descoperi tot mai multe la fiecare citire, și care urmărește prezentul, în paralel cu paginile din jurnalul vechi de 30 de ani.

 

 

3. Recomandă o carte apărută la Grafic și spune de ce îți place.

Deși Persepolis a lui Marjan Satrapi a avut o influență foarte mare asupra mea atunci când am scris Spune-mi Eli, într-un cu totul alt registru mi-a plăcut Stigmata lui Lorenzo Mattotti. Are un haos frumos ținut în frâu și o atmosferă apăsătoare.

 

 

4. Ce super-erou sau super anti-erou ești?

Cred că am fost SuperTipicarus, cel care aranja pernele pe canapea atunci când cineva se ridica. Dar mi-am pierdut din abilități.

 

Pe Dan Ungureanu îl vei putea întâlni duminică, 3 iunie, de la ora 11, la evenimentul de lansare a cărților Fram, ursul polar și Nara și insula, de la standul Editurii Arthur din cadrul Bookfest.

Te așteptăm!

Vă recomandăm şi