Recomandări grafice cu Alin Răuțoiu

10 mai 2018

Rubrica de blog Recomandări grafice va oferi sugestii de lectură atât pentru fanii benzi lor desenate, cât și pentru cei care vor să se familiarizeze cu mediul. În fiecare săptămână vom avea un invitat care ne va spune: 1. care a fost BD-ul copilăriei; 2. ce benzi desenate/ romane grafice recomandă; 3. ce volum publicat de Grafic recomandă; și vom mai afla 4. ce super-erou sau super anti-erou este invitatul rubricii.

Pentru prima serie de recomandări l-am invitat pe Alin Răuțoiu (webcomics.ro, Banda Benzilor Desenate, La o cană de bedea - podcast), unul dintre cei mai activi critici de bandă desenată din România, căruia îi mulțumesc mult pentru răspunsuri.

Alin va participa și la panelul Anti-eroi de benzi desenate, alături de Sorina Vasilescu și Octav Avramescu, vineri 1 iunie, de la ora 14:00, scena Agora, în cadrul Târgului de carte Bookfest 2018.

 

Răspunsurile:

  1. All-Star Superman, de Grant Morrison, Frank Quitely și Jamie Grant

E pe undeva la granița dintre poveste cu supereroi și basm, cu ecouri răsunătoare din mitologie, oferind cea mai apolinică versiune a lui Superman. Cele douăsprezece numere cristalizează perfect aventurile supereroului, ca un soi de greatest hits mai bune decât au fost vreodată poveștile originale. Dar reușește totuși să păstreze acea senzație arzătoare din foiletoane; undeva pe la margini se mijește un univers mult mai vast care-ți scapă, așa că citești din nou și din nou, încercând să-l descoperi. Niciodată nu-l cuprinzi, dar în imaginația ta se dezvoltă.

 

 

  1. Here/ Aici, de Richard McGuire

O capodoperă modernistă realizată prin reducerea la esență a limbajului grafic al benzii desenate, spune povestea formării SUA nu prin momentele mari și întinderi de tip Manifest Destiny, ci păstrându-și acțiunea literalmente într-un singur spațiu, observând felul în care s-a schimbat de-a lungul mileniilor și stând martor micilor momente care se petrec în viața oricui, dar care s-au întâmplat acolo.

 

 

Heute ist der letzte Tag vom Rest deines Lebens/ Today is the Last Day of the Rest of Your Life, de Ulli Lust

Ulli Lust povestește cum în 1984, când avea 17 a plecat din Austria în Italia la oha, fără bani și fără acte, traversând ilegal granița, doar în compania unei fete pe care de abia o cunoscuse. Spre deosebire de multe alte romane grafice autobiografice, interioritatea personajului narator este atrofiată, primând redarea atentă, caricaturală, dar expresivă și texturată, a personajelor cu care interacționează și a locurilor pe care le traversează. Fără a fi o operă angajată, cu mesaj, prin abordarea realistă reușește să redea ce înseamnă să devii femei în sânul unei culturi machiste.

 

 

  1. Casa veselă, de Alison Bechdel

Am zis deja de Aici, așa că zic acum de Casa Veselă de Alison Bechdel. Mai ales cu referendumul ăsta care chiar pare că vine peste noi acoperă un subiect important. Și de-ar fi povestea unei tinere lesbiene care descoperă că și tatăl ei a fost gay, tot ar fi fost suficient, iar elementul ăsta rămâne esențial, însă e de asemenea și o operă foarte sofisticată narativ și tematic, construită din aluzii literare, explorări grafice ale traumei și fluxul conștiinței.

 

 

  1. Too Much Coffee Man, creat de Shannon Wheeler

Astea-s categorii de personaje care-s mai degrabă aspiraționale într-un fel sau altul, deci nu știu dacă-s mulți în care să mă regăsesc. Probabil Too Much Coffee Man, creat de Shannon Wheeler. Neurotic, obez, leneș mai degrabă din cauza anxietății, dar și-o face cu mâna lui din cauza unui stil de viață nepotrivit și, evident, al consumului excesiv de cafea.

 

Recomandări (19) Interviuri (9) Noutăți (6) Titluri în focus (33) Evenimente (1) Școală (2) Concursuri (13)
Concurs Ziua Cărții – Editura MiniGrafic 23 aprilie 2024
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA „Concurs Ziua Cărții – Editura MiniGrafic” 23 – 24 aprilie 2024 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL...
Mai multe
Concurs Ziua Cărții – Editura Grafic 23 aprilie 2024
REGULAMENT OFICIAL DE PARTICIPARE LA CAMPANIA „Concurs Ziua Cărții – Editura Grafic” 23 – 24 aprilie 2024 SECȚIUNEA 1. ORGANIZATORUL CAM...
Mai multe
header interviu
Interviu cu Anna Rakhmanko și Mikkel Sommer despre Vasia, bunicul tău: „Am vrut să creăm senzația că totul e transmis prin ochii unui copil” de Ema Cojocaru 08 ianuarie 2024
Vasia, bunicul tău relatează povestea adevărată a familiei Annei Rakhmanko, așa cum i-a fost istorisită de Liuba, sora bunicului ei, la vârsta de 82 d...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART