În căutarea benzii desenate la Bookfest 2019

05 iunie 2019
În căutarea benzii desenate la Bookfest 2019

Banda desenată nu a lipsit de la salonul de carte Bookfest, însă editurile încă par să se confrunte cu dificultăți în a o prezenta publicului.

Banda desenată ca gen literar

 

 

Grupul editorial Art, prin imprintul Grafic, a venit de departe cu cea mai matură ofertă, putând astfel să dedice un stand doar benzii desenate. Aceasta fiind probabil abordarea preferată de orice bedefil, colecționar sau chiar cititor ocazional. Ademenit de noutăți ca Sandman sau Saga, vizitatorul se poate întâlni ușor cu multe alte titluri, unele care i-au scăpat, altele de care a uitat. Mai ales într-un peisaj editorial ca cel românesc în care rarele apariții de acest fel tind să se piardă din atenția potențialilor cumpărători. Pe de altă parte, asta presupune ca un space opera pestriț cum este Saga să stea lângă un titlu horror/ dark fantasy ca Sandman, lângă o colecție de comic strips cu umor cotidian precum Mici momente de iubire sau benzi cu supereroi ca Batman: Conclavul bufnițelor și Wonder Woman: Terra Unu.

 

 

Într-un colț din standul Culture is GREAT al British Council se reproducea o situație asemănătoare. Romanele grafice pentru adulți Cassandra Drake, Watchmen și V for Vendetta, primul un thriller, cele din urmă două povești distopice, se găseau lângă volume pentru toate vârstele de Raymond Briggs și albume cu Winnie the Pooh.

Banda desenată ca album de artă

 

 

Deloc surprinzător, în cadrul expoziției Lire la France (organizată de Institutul Francez, Librăria Kyralina și Biroul Internațional al Editorilor Francezi) banda desenată stă înconjurată de albume de artă. Aici, vizitatorul s-a putut întâlni cu Bastien Vives, cu Enki Bilal și a putut răsfoi câteva publicații de la Casterman și Dargaud. Această încadrare poate face privitorul să aprecieze latura grafică a benzii desenate și o încarcă cu un oarece capital simbolic, însă îi poate ciunti din caracterul literar. Îi poate chiar sugera privitorului că este de ajuns să se uite peste ilustrațiile atractive, nu neapărat să o și citească.

Banda desenată ca literatură pentru copii

 

Cea mai întâlnită metodă de a prezenta banda desenată publicului larg a fost, ca de obicei, de a o asimila literaturii pentru copii. Strategie care nu știu sigur cât este aplicată din cauza preconcepțiilor publicului și cât le alimentează. În orice caz, efectul poate fi destul de curios, mai ales atunci când benzile desenate alese nu se adresează copiilor, ci mai degrabă pre-adolescenților sau chiar adolescenților. La editura DHP albumele Micul Prinț și Soliman Magnificul, cu ilustrațiile încărcate și textul abundent parcă erau ascunse, numai pentru pasionatul de bandă desenată care nu le-a cumpărat în anii trecuți, dar știe de existența lor. Polirom a expus cu mândrie adaptările în bandă desenată după Ferma animalelor, respectiv ...Să ucizi o pasăre cântătoare, dar mai ales această din urmă e la un cu totul alt nivel de lectură decât restul titlurilor din colecția Junior.

 

Banda desenată ca motor al relațiilor internaționale

 

 

Am menționat deja expozițiile Culture is GREAT și Lire la France. Celor două li se alătură și Window to the Arab World, unde se putea răsfoi cel puțin un volum din seria Akissi de Marguerite Abouet. Comunicând atât prin imagini, cât și cuvinte, banda desenată poate condensa foarte eficient informație, reușind să facă rapid legătura între diferite culturi. De asemenea, ținând cont că oferta locală este încă relativ limitată, volume mari, impecabil reproduse atrag aproape automat atenția.

 

Banda desenată ca obiect de anticariat

A fost prezentă și Bookoteca, aducând cutii de tip longbox cu reviste de bandă desenată americană prin care vizitatorii să cotrobăie, în speranța că vor găsi mici bijuterii. Totuși, în cadrul unui Comic Con practica aceasta face parte din spiritul târgului. Aici, în schimb, ne amintim că o astfel de revistă costă cam jumătate din prețul oricărei alte cărți de proză.

 

Banda desenată accidental

 

 

Sâmbătă s-a lansat volumul de poezie SF Hotel Cosmos la editura Fractalia. Volum, care conține ilustrații semnate de artiști români de bandă desenată alternativă, astfel încât multe dintre aceste ilustrații sunt de fapt benzi desenate. Benzi desenate abstracte sau lirice, dar benzi desenate orișicum. De asemenea, la editura Publica, cărțile pentru copii ale lui Max Brailler sunt și ele ilustrate ori cu scurte benzi desenate ori folosind tehnici de bandă desenată.

Concluzii

Cam astfel s-a putut regăsi banda desenată la Bookfest. Toate aceste abordări arată o negociere între obiectivele editurilor și așteptările publicului, iar multe dintre acestea pot coabita împreună, deoarece banda desenată nu este un singur lucru. Dacă s-ar evita anumite stângăcii, iar anumite direcții ar fi urmărite cu intenție de către edituri, chiar cred că astfel i s-ar putea comunica publicului că banda desenată este de fapt un mediu. Un mediu prin care se poate realiza orice gen de literatură, un mediu care deși are potențial literar, poate fi exploatat artistic.

Reportaj de Alin Răuțoiu

Recomandări (19) Interviuri (9) Noutăți (6) Titluri în focus (33) Evenimente (1) Școală (2) Concursuri (13)
header interviu
Interviu cu Anna Rakhmanko și Mikkel Sommer despre Vasia, bunicul tău: „Am vrut să creăm senzația că totul e transmis prin ochii unui copil” de Ema Cojocaru 08 ianuarie 2024
Vasia, bunicul tău relatează povestea adevărată a familiei Annei Rakhmanko, așa cum i-a fost istorisită de Liuba, sora bunicului ei, la vârsta de 82 d...
Mai multe
Invincibil
Pascal Jousselin — Invincibil 1: Dreptate și legume proaspete de Eduard Pandele 09 noiembrie 2023
CUM SĂ TE ÎNDRĂGOSTEȘTI DE INVINCIBIL ÎN ZECE SECUNDE? E simplu - e suficient să citești prima planșă de aici; (dacă îți plac pisicile, mergi direc...
Mai multe
Marie Curie
Frances Andreasen Østerfelt, Anja C. Andersen & Anna Błaszczyk — Marie Curie: În căutarea luminii de Eduard Pandele 30 octombrie 2023
CARTEA ÎN TREIZECI DE SECUNDE Marie Curie a fost prima femeie care a primit premiul Nobel și, până acum, singurul om de știință care a primit două...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART