Charles Schulz: „Ori publicați ce-am desenat, ori îmi dau demisia.”

10 iunie 2020
Charles Schulz: „Ori publicați ce-am desenat, ori îmi dau demisia.”

Seria Peanuts asamblează o galerie de personaje care, conform văduvei lui Charles Schulz, reprezintă diferite aspecte ale personalității autorului. Dar o poveste interesantă, mai ales în contextul actualelor proteste internaționale provocate de moartea lui George Floyd, este apariția primului personaj de culoare în benzile cu Snoopy și Charlie Brown. Franklin debutează în stripurile lui Schulz în 1968, anul asasinării lui Martin Luther King Jr.

 

La unsprezece zile după moartea activistului de culoare, pe 15 aprilie 1968, Harriet Glickman din Los Angeles, profesoară și mamă a trei copii, îi scrie lui Schulz rugându-l să includă un personaj afro-american în benzile sale desenate.

Scrisoarea începea cu următorul paragraf:

 

„Dragă dl. Schulz,

Odată cu moartea lui Martin Luther King am început să mă întreb ce pot face pentru a încerca să schimb acele prejudecăți care duc la crimă și care contribuie la propagarea neînțelegerii, fricii, urii și violenței.”

 

Câteva săptămâni mai târziu, Schulz îi mulțumea doamnei Glickman pentru scrisoare, apreciindu-i sugestia, dar se temea să nu aibă o atitudine condescendentă față de personajul de culoare.

 

 

Apoi Glickman a împărtășit răspunsul lui Schulz cu doi părinți de culoare care i-au scris în nume personal autorului, rugându-l să integreze, în scenele de grup din bandă, și un personaj afro-american, pentru ca acesta să poată fi asimilat firesc în poveste.

 

Patru luni mai târziu, pe 31 iulie 1968, Schultz îl introduce pe Franklin în galeria personajelor benzii Peanuts.

 

 

Înainte de publicare uniunea care controla drepturile de distribuție pentru serialul Peanuts l-a întrebat pe Schulz: „Ești sigur că vrei să faci asta?” Autorul le-ar fi răspuns: „Ori publicați ce-am desenat, ori îmi dau demisia.” Dar, bineînțeles, uniunea nu putea renunța la cel mai important creator de benzi desenate zilnice al momentului.

 

În sudul Statelor Unite, de exemplu, au fost și reacții negative. Un cititor supărat îl ruga pe Schulz „să nu mai trimiteți benzi desenate în care copiii negri stau în aceeași clasă cu copiii albi. În școlile noastre practicăm integrarea forțată și nu vrem să mai vedem astfel de benzi.”

 

 

Într-un interviu din 1988, Charles Schulz discută folosirea episodică a lui Franklin în serialul Peanuts:

„Nu sunt expert în probleme rasiale, nu știu ce înseamnă să fii un copil de culoare, și nu cred că ar trebui să desenezi lucruri pe care nu le înțelegi cu adevărat, doar dacă vrei să provoci reacții sau să încerci să-i înveți pe oameni lucruri noi. Nu e menirea mea să dau indicații; doar încerc să fiu amuzant.”

 

Dar benzile lui Schulz conțin comentarii sociale și de multe ori autorul dă indicații. Peanuts poate fi considerată o cronică în benzi desenate a jumătate de secol de anxietăți și relații interpersonale defecte din interiorul societății americane, reflectate de personajele care-i populează lumea.

 

Chiar dacă universul benzilor desenate a devenit mai divers și incluziv, și întâlnim mult mai mulți creatori și personaje de culoare complexe, rămâne un mediu cu o tristă istorie rasistă, rezistent la schimbare și dominat de atitudinile conservatoare ale celor care au condus industria de comics din Statele Unite. Din păcate, inclusiv numele benzii Peanuts (ales de unul dintre membrii uniunii, și detestat de Schulz) are conotații rasiste, fiind denumirea dată zonei din cinematografe unde erau obligate să stea persoanele de culoare și o expresie folosită de un personaj caricatural.

 

Aparița lui Franklin în Peanuts a fost și este în continuare un moment controversat și disputat, atât de conservatori, cât și de progresiști, dar impactul cultural al introducerii primului personaj de culoare în benzile lui Schulz nu poate fi neglijat, chiar dacă acesta poate n-a fost atât de discret și neproblematic cum își imagina Harriet Glickman în scrisoarea ei din 1968.

 

Tim Meadows, un actor care l-a interpretat pe Franklin într-un show de televiziune, spunea că „Charles Schulz a înțeles că indiferent de rasă, toți suntem la fel. Avem capul la fel de mare precum corpul, iar gurile noastre dispar când ne întoarcem în profil.”

De Matei

 

 


Surse:

https://www.bbc.com/culture/article/20181112-good-grief-the-beguiling-philosophy-of-peanuts

https://www.washingtonpost.com/news/comic-riffs/wp/2015/07/31/franklin-integrated-peanuts-47-years-ago-today-heres-how-a-teacher-changed-comics-history/

https://www.npr.org/sections/codeswitch/2015/11/06/454930010/how-franklin-the-black-peanuts-character-was-born

https://kotaku.com/franklin-broke-peanuts-color-barrier-in-the-least-inter-1793843085

https://www.click2houston.com/features/2020/01/30/quite-frankly-peanuts-character-franklin-had-a-major-cultural-impact/

Recomandări (19) Interviuri (9) Noutăți (6) Titluri în focus (33) Evenimente (1) Școală (2) Concursuri (13)
header interviu
Interviu cu Anna Rakhmanko și Mikkel Sommer despre Vasia, bunicul tău: „Am vrut să creăm senzația că totul e transmis prin ochii unui copil” de Ema Cojocaru 08 ianuarie 2024
Vasia, bunicul tău relatează povestea adevărată a familiei Annei Rakhmanko, așa cum i-a fost istorisită de Liuba, sora bunicului ei, la vârsta de 82 d...
Mai multe
Invincibil
Pascal Jousselin — Invincibil 1: Dreptate și legume proaspete de Eduard Pandele 09 noiembrie 2023
CUM SĂ TE ÎNDRĂGOSTEȘTI DE INVINCIBIL ÎN ZECE SECUNDE? E simplu - e suficient să citești prima planșă de aici; (dacă îți plac pisicile, mergi direc...
Mai multe
Marie Curie
Frances Andreasen Østerfelt, Anja C. Andersen & Anna Błaszczyk — Marie Curie: În căutarea luminii de Eduard Pandele 30 octombrie 2023
CARTEA ÎN TREIZECI DE SECUNDE Marie Curie a fost prima femeie care a primit premiul Nobel și, până acum, singurul om de știință care a primit două...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART