Ce benzi desenate (mini)Grafic vei găsi la Gaudeamus?

15 noiembrie 2019

În perioada 20-24 noiembrie eroii Grafic așteaptă la standul Grupului Editorial Art de la Târgul de carte Gaudeamus. Iată ce noutăți grafice ți-am pregătit pentru ediția din acest an. 

 

Cele douăsprezece prințese dansatoare de Maria Surducan

 

 

Maria Surducan revine la a adapta basme, într-o manieră chiar mai fidelă decât în cazul cărții Prâslea cel Voinic și Merele de Aur. Basmul ales de această dată are variante în întreaga Europă, cea mai cunoscută fiind Die Zwölf Tanzenden Prinzessinnen a Fraților Grimm, culeasă la noi de Petre Ispirescu în Cele douăsprezece fete de împărat şi palatul cel fermecat.

 

Autoarea intervine subtil asupra poveștii dându-i o ușoară tentă ecologistă și pregătind câteva surprize pentru cititorii familiari deja cu diferitele versiuni ale basmului.

 

Vârsta recomandată: 6+

 

Poptropica vol. 3. Societatea secretă de Mitch Krpata și Kory Merritt, traducere de Iulia Tudorie

În al treila volum din seria Poptropica Oliver, Jorge și Mya încep să deslușească misterele arhipelagului în care au fost azvârliți. 

 

Vârsta recomandată: 8+

 

Emmie cea invizibilă de Terri Libenson, traducere de Simona Dumitriu

 

 

Romanul grafic semnat de Terri Libenson confruntă două perspective asupra școlii și adolescenței prin Emmie, o fată care își cultivă timiditatea și Katie, colega ei populară și extrovertită. Personalitățile celor două personaje sunt reflectate și în maniera în care perspectivele lor sunt redate pe pagină: capitolele povestite de Emmie iau forma unor pagini de jurnal ilustrat, în timp ce în punctele de vedere ale lui Katie sunt realizate ca benzi desenate colorate și dinamice.

 

Vârsta recomandată: 10+

 

El Surdo de Cece Bell și David Lasky, traducere de Ioana Vîlcu

 

 

Cece Bell povestește cum a fost nevoită să crească cu aparat auditiv, diversele dificultăți prin care a trecut, cât și mecanismele pe care le-a folosit să treacă peste acestea. Tratarea acestei experiențe în bandă desenată este o alegere inspirată: alegerile inteligente de letraj ajută la conturarea unei lumi în care comunicarea verbală este dificilă, fără ca lectura să fie alienantă, personajele toate sunt reprezentate ironic ca niște iepurași, iar unul dintre felurile prin care Cece reușește să se descurce este inventarea unui alter-ego imaginar, supereroul El Surdo.

 

Vârsta recomandată: 8+

 

Garfield: mai mare, mai grozav de Jim Davis, traducere de Florentina Hojbotă

 

 

Titlul volumului oferă o descriere aproape suficientă. La acesta aș mai adăuga și ”mai mult”.

 

Vârsta recomandată: 9+

 

Arabul de mâine de Riad Sattouf, traducere de Raluca Dincă

 

 

Sattouf își povestește copilăria petrecută în Libia și Siria evocând mirosuri și gusturi, descriind lungi perioade de plictiseală punctate de momente de violență cruntă pe care nu este deplin în stare să le conștientizeze sau proceseze.

 
Cu această serie de romane grafice, al cărei debut a primit în 2015 Fauve d’Or la Angoulême, Sattouf merge în direcția benzii desenate alternative, înspre Maus și mai ales Persepolis. Artisul îmbină maniera confesionalismului nestructurat cu subiectul dur, politic și personal al unui roman grafic de memorii. Arabul de Mâine este o lucrare aparte și destul de dificilă.
 
Articol de Alin Răuțoiu
Recomandări (19) Interviuri (9) Noutăți (6) Titluri în focus (33) Evenimente (1) Școală (2) Concursuri (13)
header interviu
Interviu cu Anna Rakhmanko și Mikkel Sommer despre Vasia, bunicul tău: „Am vrut să creăm senzația că totul e transmis prin ochii unui copil” de Ema Cojocaru 08 ianuarie 2024
Vasia, bunicul tău relatează povestea adevărată a familiei Annei Rakhmanko, așa cum i-a fost istorisită de Liuba, sora bunicului ei, la vârsta de 82 d...
Mai multe
Invincibil
Pascal Jousselin — Invincibil 1: Dreptate și legume proaspete de Eduard Pandele 09 noiembrie 2023
CUM SĂ TE ÎNDRĂGOSTEȘTI DE INVINCIBIL ÎN ZECE SECUNDE? E simplu - e suficient să citești prima planșă de aici; (dacă îți plac pisicile, mergi direc...
Mai multe
Marie Curie
Frances Andreasen Østerfelt, Anja C. Andersen & Anna Błaszczyk — Marie Curie: În căutarea luminii de Eduard Pandele 30 octombrie 2023
CARTEA ÎN TREIZECI DE SECUNDE Marie Curie a fost prima femeie care a primit premiul Nobel și, până acum, singurul om de știință care a primit două...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART