7 BD-uri care îți fac școala mai ușoară

08 octombrie 2019

Pentru unii cititori a început școala. Chiar și pentru cei care nu mai intră în sălile de clasă, ci doar își pregătesc copiii și nepoții pentru asta. Sau care pur și simplu trec pe lângă curțile din nou pline și animate răsuflând cu un amestec de nostalgie și ușurare. În cele ce urmează vă invit să reflectăm asupra școlii, folosindu-ne de câteva romane grafice și antologii de bandă desenată.

 

 

 

Îndrăznește să dezamăgești. O copilărie în Turcia de Özge Samanci

 

Cartea lui Özge Samanci este plină de momente și anecdote care gravitează în jurul școlii. Prezintă sala de clasă nu doar ca un spațiu în care se cultivă cunoaștere, ci și ca locul unde se creează identitatea națională, unde se formează prietenii și parcă se înnoadă sau deznoadă destine.

 

 

Lecția volumului e cuprinsă în titlul său. Pentru că în ciuda aparențelor, există o lume întreagă pe lângă pupitrul elevului și a traiectoriei de viață pregătită de părinți și profesori.

 


 

 

Marele Nate. Un puști genial de Lincoln Peirce

 

Nate Wright e deopotrivă un tovarăș de suferință și un exemplu de evitat. Este considerat un copil problemă căruia îi vine greu să se acomodeze la școală deoarece e crescut de un tată singur care nu îi poate acorda toate resursele și atenția de care are nevoie, iar profesorii vor mai degrabă să-l fixeze într-o matriță în loc să exploreze lucrurile la care excelează cu adevărat.

 

 

Pe de altă parte, nici Nate nu are mereu bunăvoința de a se lăsa educat sau interesul de a se integra în colectivul școlar, lucruri care i-ar ușura situația. Șotiile pe care le pune la cale împotrivindu-se sistemului sunt principala sursă de umor a benzii.

 


 

 

 

 

 

Integrala PEANUTS. Volumul 1, 1950-1952 de Charles M. Schulz

 

 

Când atât de mult din zi este ocupată direct sau indirect de școală, fie că vorbim de participat la ore, făcut teme, învățat pentru teste sau mers la meditații, în Peanuts școala e o prezență minimală. Benzile lui Schulz, mai ales acestea din perioada timpurie, ne amintesc că deși a venit septembrie, copilăria este o perioadă a micilor bucurii și obrăznicii, a timpului pierdut cu spor singur sau printre prieteni.

 


 

Teatrul Corpului Uman de Maris Wicks

 

 

Dacă manualul de biologie este prea încărcat și caietul incomplet fiindcă nu s-a putut ține pasul cu dictarea profesorului, Maris Wicks vine în ajutorul elevului care vrea nu doar o notă bună în catalog, ci e sincer curios să afle cum funcționează corpul uman.

 


 

 

Fantoma Aniei de Vera Brosgol

 

Revenind la așa-zișii copii problemă, Vera Brosgol ne arată o altă perspectivă. De această dată din punctul de vedere al unei adolescente. Premisa fantastică a romanului grafic îi permite să ajungă repede la tot felul de subiecte care se intersectează și afectează situația la învățătură: de la dificultăți de comunicare cu părinții mult prea concentrați pe presupusa calitate a școlii, la imposibilitatea integrării în colectiv.

 


 

 

Zâmbește! de Raina Telgemeier

 

În romanul grafic al Rainei Telgemeier școala este mai degrabă un spațiu social. Desfășurarea acțiunii pe câțiva ani permite volumului să ne arate cum Raina navighează diferite relații și prietenii, cum acestea se dezvoltă credibil în timp și cum sunt complicate de diferite probleme de sănătate.

 


 

 

 

Poptropica 1 și 2 de Kory Merritt, Jack Chabert și Mitch Krapta

 

 

Sala de clasă nu este singurul loc unde se poate învăța. Nici nu este indicat să se oprească procesul cum sună clopoțelul. Aventurându-ne alături de Oliver, Jorge și Mya prin arhipelagul Poptropica nu numai că ne distrăm, dar și căpătăm diferite elemente de cultură generală, de la mitologie și literatură, la istorie și geografie.

Articol de Alin Răuțoiu
Recomandări (19) Interviuri (9) Noutăți (6) Titluri în focus (33) Evenimente (1) Școală (2) Concursuri (13)
header interviu
Interviu cu Anna Rakhmanko și Mikkel Sommer despre Vasia, bunicul tău: „Am vrut să creăm senzația că totul e transmis prin ochii unui copil” de Ema Cojocaru 08 ianuarie 2024
Vasia, bunicul tău relatează povestea adevărată a familiei Annei Rakhmanko, așa cum i-a fost istorisită de Liuba, sora bunicului ei, la vârsta de 82 d...
Mai multe
Invincibil
Pascal Jousselin — Invincibil 1: Dreptate și legume proaspete de Eduard Pandele 09 noiembrie 2023
CUM SĂ TE ÎNDRĂGOSTEȘTI DE INVINCIBIL ÎN ZECE SECUNDE? E simplu - e suficient să citești prima planșă de aici; (dacă îți plac pisicile, mergi direc...
Mai multe
Marie Curie
Frances Andreasen Østerfelt, Anja C. Andersen & Anna Błaszczyk — Marie Curie: În căutarea luminii de Eduard Pandele 30 octombrie 2023
CARTEA ÎN TREIZECI DE SECUNDE Marie Curie a fost prima femeie care a primit premiul Nobel și, până acum, singurul om de știință care a primit două...
Mai multe
Toate drepturile rezervate © Grupul Editorial ART